Plata serviciilor de consultanță a Direcțiilor Agricole este ilegală?

Noii giganți JCB vin și în România
24/10/2016
NHR Agropartners aduce soluții eficiente de finanțare pentru agricultura românească
28/11/2016

Plata serviciilor de consultanță a Direcțiilor Agricole este ilegală?

AGROSTAR cere modificarea urgentă a HG nr. 860/2016 privind reorganizarea Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) prin care Direcțiile Agricole sunt transformate în furnizor de servicii de consultanță contra cost, de formare profesională și agenții de plăți, deoarece este ilegală, se arată într-un comunicat de presă emis de federație.

„Această Hotărâre de Guvern contravine legii din mai multe puncte de vedere. Odată cu intrarea în UE și deschiderea PNDR 2007-2013, Ministerul Agriculturii a fost nevoit să desființeze Agenția Națională de Consultanță Agricolă (ANCA), pentru că era o situație de incompatibilitate, statul neputând să acorde consultanță și să aprobe finanțările în același timp. În plus, în această HG (nr. 860/2016) este prevăzut că finanțarea din venituri proprii a Direcțiilor Agricole se realizează din «taxe și tarife aferente prestării de servicii acordate instituțiilor publice.., operatorilor economici, formelor asociative și persoanelor fizice…». Ne întrebăm cum este posibil ca Ministerul Agriculturii, care are în subordine Agenția de Finanțare Investițiilor Rurale (AFIR) să realizeze «consultanța și asistența tehnică de specialitate pentru întocmirea documentației în vederea accesării de fonduri europene și naționale…»? De asemenea, ne întrebăm cum este posibil ca atribuții ale Agenției de Plăți și Intervenție (APIA), cum ar fi plățile, să fie date Direcțiilor Agricole prin HG 860/2016, care prevede că Direcțiile Agricole «înregistrează documentele beneficiarilor de sprijin financiar…, aprobă și efectuează plățile reprezentând sprijin financiar…». Cerem modificarea acestei HG pentru revenirea în limitele legalității”, declară secretarul general al Agrostar, Horațiu Raicu.

Federația AGROSTAR consideră că este necesară înființarea Camerelor Agricole, care să funcționeze după aceleași principii ca în alte state europene, cu atât mai mult cu cât Camerele Agricole au fost parțial înființate. „Nu înțelegem de ce nu se dorește funcționarea Camerelor Agricole și de ce HG nu a fost discutată sau adusă la cunoștința partenerilor sociali în cadrul Comisiei de Dialog social din cadrul Ministerului Agriculturii”, a mai spus Horațiu Raicu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *