Mulcirea: Descoperă cele 7 avantaje ale ei

USAMV Cluj-Napoca vine în ajutorul medicilor clujeni
19/03/2020
AgriPlanta-RomAgroTec 2020 se reprogramează și ea
07/04/2020

Mulcirea: Descoperă cele 7 avantaje ale ei

Text: Comunicat FORIGO / Traducere: Delia CIOBANU

Ești un horticultor interesat să producă în mod durabil?

Cultivi organic? Ai respectat reglementările de producție? Sau vrei să reduci costurile de producție prin îmbunătățirea calității culturilor?

Atunci nu se poate să nu te gândești la introducerea mulcirii cu FORIGO.

Mulcirea se face astăzi cu folii continue din plastic sau biologice, care sunt biodegradabile și care oferă avantajul de a evita colectarea la sfârșitul ciclului și de a lăsa reziduuri plastice pe sol. Se limitează astfel creșterea și răspândirea buruienilor.

Mulcirea împiedică radiațiile solare să ajungă la frunzele tinere ale buruienilor și împiedică creșterea lor.

Să analizăm în detaliu cum mulcirea cu folie poate ajuta producția.

1. Încălzirea solului și anticiparea recoltei

Folia oferă o creștere a temperaturii prin două mecaniste:

– Prin folii transparente (doar din polietilenă) încălzirea se obține prin efectul de seră;

– Prin folii opace și de culoare închisă pentru absorbția radiației solare care, transformată în căldură, este apoi transmisă la sol prin convecție și conducere.

Foliile închise la culoare folosite în culturile de primăvară vă oferă un avans în plantarea în câmp deschis, dar și la dezvoltarea legumelor, permițându-vă să fiți primii în piețe.

2. Controlul buruienilor

Foliile opace la radiația solară împiedică fotosinteza și, prin urmare, creșterea buruienilor.

Cu foliile parțial transparente pentru a limita sau a elimina plantele tinere, există o acțiune de retenție mecanică realizată de film și o creștere a temperaturii atmosferei între film și sol.

3. Reducerea evaporării

Folosirea foliilor de mulcire coezivă presupune o reducere a evaporării apei, contribuind la păstrarea resurselor de apă pentru cultură. Mai mult, economisiți apa din irigații.

4. Reducerea bolilor fungice

Folia reduce debutul bolilor cauzate de agenții patogeni fungici și bacterieni. În primul rând datorită separării fizice, prin folie, dintre sol și o parte plantei. Apoi, datorită caracteristicilor microclimatice care se formează deasupra solului, caracterizate de umiditate mai scăzută și temperatură mai ridicată.

5. Stimularea fotosintezei și / sau a maturării fructelor sau de descurajare a atacurilor insectelor

Foliile produc o modificare (cantitativă și calitativă) a radiației solare dedesubtul și deasupra filmului. Acest lucru afectează dezvoltarea atât a buruienilor, cât și a culturii. Efectele depind de caracteristicile de transmisie, absorbție și reflectare ale foliei pentru fiecare dintre lungimile de undă ale luminii și pentru razele ultraviolete (UV).

Alegerea foliei trebuie făcută în funcție de nevoile culturii și de sezon, putând favoriza efectul termic (pentru anticiparea producției), reflectarea (pentru creșterea radiației solare) sau condiții intermediare.

6. Ciclul azotului

Alte interferențe pot viza ciclul compușilor de azot cu un fenomen pozitiv legat de o evaporare mai mică a azotului de amoniac. Se realizează datorită barierei fizice a foliei și a activității biologice a solului, cu o accelerare a proceselor metabolice, datorită căldurii și menținerii unui nivel bun de umiditate.

7. Curățarea

Folia păstrează curate, în timpul ploii sau a irigării, legumele sau fructele. Acest efect, mai ales când vorbim de salate, îi determină pe producători să aleagă mulcirea, dar și dacă vizează o agricultură durabilă.

Cum să introduci mulcirea în producție

  • Mulcirea presupune adoptarea unor măsuri de precauție. Pentru cultivare e nevoie să se folosească plantatoare sau semănători ce pot găuri stratul și pune sămânța în sol. În acest sens, trebuie remarcată Modula FORIGO, o semănătoare de precizie, inovativă și polivalentă.
  • Aplicarea foliei de mulci poate fi realizată de mașina care efectuează ultima lucrare a solului sau de o mașină specializată.
  • Atunci când aplicarea foliei este combinată cu cultivarea solului, este mai ușor să creați biloane, pentru a reduce problemele asfixierii radicale prin crearea unui gradient de umiditate în sol, care favorizează dezvoltarea și explorarea radicală.
  • Când biloanele sunt mai înalte, cum e nevoie la căpșuni, atunci punerea foliei odată cu formarea bilonului este singura variantă posibilă.

Concluzii

Mulcirea oferă avantaje multiple. Pentru a avea avantajele menționate mai sus, trebuie să vă asigurați că este făcută cu rigurozitate. De exemplu, folia și furtunul de irigație trebuie să fie bine așezate pe sol.

Forigo are, printre soluțiile sale, și bilonatoare cu folie ce pot fi utilizate în cele mai dificile situații, cât și în combinație cu mașini ce realizează lucrările de dinainte de punearea foliei: grapele și frezele.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *