NHR Agropartners a organizat, în septembrie, o demonstrație la Averești, județul Vaslui, unde combina de recoltat struguri Gregoire, modelul G8.260 a fost vedeta principală. Distribuită în România de compania cu sediul central în Otopeni, această combină este o noutate pentru piața românească și vine în ajutorul celor care dețin plantații viticole și care se confruntă cu lipsa forței de muncă.
În România, tot mai multe podgorii fac investiții în restructurare și reconversie. Mai mult, Programul Național în sectorul Vitivinicol 2014-2018 vine cu o finanțare totală de 238,5 milioane euro, cu 5,6 milioane euro/an față de alocarea din programul precedent. Pentru finanţare în cadrul acestui program, România a ales, în funcţie de specificul viticulturii autohtone, 5 măsuri de sprijin, care prevăd promovarea vinurilor, restructurarea şi reconversia podgoriilor, asigurarea recoltei, investiţii și distilarea subproduselor.
15 milioane de euro investiții în ferma vitivinicolă Averești
Astfel de investiții derulate prin fonduri europene a făcut și Societatea Agricolă Averești, din județul Vaslui, unde am fost pntru a vedea cum se poate face lucru de calitate. Aici se exploatează o suprafață de 550 ha de viță-de-vie, din care 500 a fost replantată în ultimii 5 ani. „Soiurile sunt în proporții egale românești și străine. Dintre cele autohtone replantate, Zghihara de Huși și Busuioaca de Bohotin sunt soiurile reprezentative pentru zonă. Dintre soiurile internaționale s-au replantat Cabernet Sauvignon, Merlot, Riesling de Rin, Chardonnay etc. Investiția s-a ridicat la 15 milioane de euro – proiecte derulate cu fonduri europene, dar și din bani proprii – și a fost făcută atât în podgorie, în utilaje pentru lucrul în vie sau pentru îmbuteliere, acoperindu-se întreg lanțul de producție”, ne-a declarat Constantin Duluțe, administratorul societății, subliniind că vinurile de la Averești se regăsesc acum în toate lanțurile mari de magazine, precum Metro, Carrefour, Lidl, Kaufland etc.
Ani dificili pentru vița-de-vie, forță de muncă lipsă
2016 a fost un an cu provocări care a adus precipitații în primă fază ce au făcut dificil controlul stării fito-sanitare a viței-de-vie, apoi august și începutul lui septembrie au fost perioade secetoase, urmate de ploi. Astfel, în condițiile în care schimbările climatice dau tot mai multe bătăi de cap fermierilor, lucrul rapid într-o fermă fie ea de cultură mare, pomicolă sau vitivinicolă este o cerință ca să poți fi competitiv pe piața liberă. Pe de altă parte, o mare provocare o reprezintă numărul tot mai mic al celor care doresc să lucreză în plantații.
Prin urmare, perioadele scurte de recoltat / cules impun eficiență, iar producătorii de mașini și utilaje agricole vin cu soluții în acest sens, combina de recoltat struguri Gregoire G8.260 fiind una dintre ele. Produsă de compania Gregoire, parte a grupului Deutz Fahr, această combină are motor Deutz de 175 CP, Tier 4 final ceea ce se traduce prin rapiditate și eficiență.
Gregoire G8.260 culege doar boabele de struguri bune
G8.260 are transmisie hidrostatică la toate cele 4 roţi care îi permite să se așeze cu ușurință în teren, dacă este înclinat. Mai mult, capul de recoltare este articulat şi se adaptează automat fără a fi nevoie de comandă hidraulică sau senzori făcând lucrul foarte simplu și foarte precis (https://www.youtube.com/watch?v=Jdq2uc7ydUs).
„Principiul de lucru al mașinii este prin scuturare. Există niște scuturători tip arc ale căror frecvență, amplitudine și distanță între scuturători – în funcție de grosimea viței-de-vie – se reglează din interiorul cabinei. În funcție de aceste reglaje se scutură numai boabele de struguri, rămânând pe butuc partea verde, lemnoasă, împreună cu boabele verzi sau stricate. Urmărim o calitate foarte bună a producției recoltate”, a explicat Florin Neacșu, director NHR Agropartners.
Combina are în partea de jos 2 ventilatoare care elimină frunzele și resturile vegetale recoltate odată cu strugurii. În partea de sus există încă 2 ventilatoare, care fac o curăţare suplimentară – resturile vegetale sunt eliminate înainte de a intra boabele în benă.
După scuturare, boabele de struguri cad pe o bandă puțin înclinată, de unde boabele ajung prin două benzi transportoare în două bene cu o capacitate totală de 3200 de litri (https://www.youtube.com/watch?v=al0fT0_ZcEs).
Viteza benzilor de colectare a boabelor de struguri este corelată automat cu viteza de mişcare a maşinii.
G8.260 este echivalentul lucrului a 150 de oameni
Operatorul are posibilitatea să urmărească din cabină ceea ce se întâmplă în benă sau în zona de recoltare prin interemediul a doua camere video. Astfel, întreg procesul este precis și simplu de urmărit. „Gregoire este singurul producător care are cabina dispusă pe centru, operatorul mergând exact deasupra rândului și are vizibilitate și pe stânga, și pe dreapta. Cu ajutorul camerelor video poate vedea în interiorul capului de recoltare sau în benă. Poate să recolteze echivalentul a 150 de oameni, dacă vorbim de forța manuală, care este din ce în ce mai greu de găsit”, a completat Florin Neacșu. Astfel, se evită problemele lipsei forței de muncă, dar și cele logistice create de cazare, masă sau transport – probleme frecvente pentru podgoriile cu suprafețe mari.
Faptul că se recoltează doar boabele coapte, fără cele verzi sau stricate, asigură o calitate bună strugurilor în cramă. Mai mult, toate operațiile se fac în vie, fără a mai fi nevoie de operația de desciorchinare la cramă.
Pentru că boabele se extrag cu o cantitate mică de suc, având în vedere că boabele se scutură, se evită oxidarea în momentul răsturnării în remorcă printr-un strat de zăpadă carbonică ce elimină dioxidul de carbon.