Campanie de analiză a solului cu SoilXplorer, by Titan Machinery România

De ziua copilului, clujenii află mai multe despre animale!
28/05/2019
Plantație bio de cireși, realizată de un inginer, cu fonduri europene
23/07/2019

Campanie de analiză a solului cu SoilXplorer, by Titan Machinery România

Titan Machinery România pregătește, după încheierea sezonului de recoltare, o operațiune de scanare cu Senzorul SoilXplorer pe o suprafață de 20 ha pentru a demonstra rentabilitatea unui proiect de mare anvergură. Aceasta se va realiza cu ajutorul unui Pick-Up de teren care va parcurge suprafețele agricole ale partenerilor noștri.

Rezultatul va fi reprezentat de trei tipuri de elemente analizate: gradul de compactare al solului,  textura (care poate folosi apoi la împrăștierea îngrășămintelor sau la semănat, ambele cu rată variabilă) și gradul de umiditate din sol. Titan Machinery România va efectua acest exercițiu imediat după sezonul de recoltat și pregătirea terenului pentru cultura de toamnă.

Despre ce este vorba?

O nouă soluție inteligentă la nivel internațional este pregătită pentru fermieri. Este vorba despre senzorul de scanare a solului, denumit SoilXplorer. Fiind un sistem autonom de măsurare a conductivităţii solului, noul senzor SoilXplorer colectează toate datele de care este nevoie pentru a optimiza gestionarea solului, precum gradul de compactare, textura și conţinutul de apă.

Deoarece nu are contact direct cu solul, senzorul SoilXplorer scanează chiar dacă există apă stagnantă sau vegetație înaltă. Mai mult, acest senzor poate controla în timp real adâncimea de lucru a operaţiilor de prelucrare și poate regla rata de însămânțare.

Cum funcţionează?

Senzorul SoilXplorer emite un semnal electromagnetic în sol, în timp ce patru bobine măsoară conductivitatea solului la patru adâncimi diferite. Atunci când senzorul este localizat la 40 cm deasupra solului, aceste adâncimi sunt de 0–25 cm, 15– 60 cm, 55–95 cm și 85–115 cm.

În funcţie de un model agronomic, calculează compactarea solului, textura solului si conţinutul de apă. Asociat cu un receptor GPS, sistemul poate înregistra și mapa eterogenitatea pentru fiecare din cele patru adâncimi. Desigur, semnalele electromagnetice nu influenţează vegetaţia și viaţa din sol.

Avantajele pentru fermieri sunt următoarele:

» Măsurarea independentă a conductivităţii solului;
» O înţelegere mai bună a solului și a zonelor solului;
» Economisirea de energie (combustibil);
» Recunoașterea varietății solului;
» Rata de însămânţare optimizată în funcţie de condiţiile reale ale solului;
» Bază decizională pentru operaţiile agricole pe câmp (fertilizare, prelucrare a pământului și însămânţare, plantare);
» Crearea unor hărţi de aplicare variabilă;
» Stimularea sustenabilităţii și îmbunătăţirea structurii solului;
» Gestionare îmbunătăţită a apei;
» Soluţionarea compactării folosind diferite strategii de prelucrare (stimularea sistemului de rădăcini și activităţii viermilor din pământ);
» Operaţii eficiente de prelucrare a terenului.

Tipuri de hărţi disponibile:

»» Conţinut de apă (rWTC)
»» Adâncime harpan (D2I)
»» Zone ale solului
»» Aplicaţii pentru prelucrarea solului

Plecând de la deviza „Dezvoltăm Viitorul”, departamentul «Agricultură de Precizie» al Titan Machinery România  are un aport substanțial la expansiunea sistemelor de precizie. Impactul pozitiv al acestor proiecte dar și optimizarea permanentă a soluțiilor deja oferite contribuie la dezvoltarea unei agriculturi moderne, sustenabile și, pentru tot mai mulți fermieri care nu își mai doresc sau nu își permit costuri inutile, indispensabile.

Bogdan Constantin
PR & Communication Specialist

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *