Asistență gratuită pentru agricultorii români din Italia

Agraria 2016, o ediție de succes pentru Transilvania
16/06/2016
2,9% dobândă pentru utilaje agricole noi
30/06/2016

Asistență gratuită pentru agricultorii români din Italia

Persoanele care lucrează sau au lucrat în agricultură în Italia vor primi informații asupra drepturilor lor, dar și asistență gratuită de la Federația Națională a Sindicatelor din Agricultură, Alimentație, Tutun, Domenii și Servicii Conexe, AGROSTAR.

Acest lucru este posibil în urma încheierii, recent, a unui protocol între AGROSTAR și Federația Muncitorilor din sectoarele agricol și industrie alimentară FLAI-CGIL și Institutul Național Confederal de Asistență INCA-CGIL din Italia, se arată într-un comuniat al Federației.

Astfel, AGROSTAR împreună cu partenerii italieni îi vor informa pe românii care muncesc în Italia, care vor să muncească în Italia și pe cei care au muncit în Italia și vor să se întoarcă în țară cu privire la drepturile pe care le au, dar și asupra obligațiilor ce le revin.

„Este bine știut faptul că mulți români care pleacă în Italia să muncească în agricultură ajung sclavi, nu beneficiază de niciun drept, deși legile italiene le prevăd, sunt prost plătiți și asta se întâmplă pentru că nu sunt informați. Acum au posibilitatea să se informeze, ceea ce va însemnă pentru ei un câștig mai mare și anumite drepturi care le fac viața mai ușoară. Federația AGROSTAR consideră că românii care merg să lucreze în Italia au dreptul să beneficieze de toate prevederile legislației italiene”, declară secretarul general al AGROSTAR, Horațiu Raicu.

Cei care vor să muncească în Italia trebuie să știe că în Italia:

  • plata pentru o zi de muncă în agricultură este de circa 52 de euro;
  • contractul italian prevede o durată a zilei de muncă de 6 ore și 30 de minute;
  • cine lucrează în agricultură în Italia are drept la șomaj agricol;
  • cei care suferă un accident de muncă au dreptul la o indemnizație;
  • cei care au copii în țară au dreptul la alocație pentru nucleul familial;
  • cei care au cheltuieli medicale în Italia pot beneficia de rambursarea banilor.

În acest sens, Federația AGROSTAR, dar și CNSLR- Frăția, prin AGRO Frația, vor duce o campanie de informare a persoanelor interesate să muncească în Italia, prin centrele pe care AGROSTAR deja le are în teritoriu cât și prin centre nou- înființate.

Toate informațiile și asistența sunt puse la dispoziția celor interesați de către AGROSTAR (Tel/Fax.004021.3111514;00402131340; mail: agrostar@federatiaagrostar.ro), Asociatia INCA Romania, București Str. Buzeşti 59 Bl.A5 et.4 ap.71, tel. +40 752 249 803, e-mail: romania@inca.it, iar în Italia se pot adresa la sediile FLAI-CGIL.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *