Agraria a ajuns în 2016 la cea de a 22 ediție – un moment important care trebuia sărbătorit. Nu m-am așteptat însă nici pe departe la ce s-a întâmplat acolo, la organizarea la superlativ, la numărul atât de mare de vizitatori și la atâtea forumuri de informare.
Evenimentul s-a desfășurat între 21 și 24 aprilie și a avut loc, pentru al doilea an consecutiv, în câmp, în localitatea Jucu din județul Cluj, organizatorii demonstrând încă o dată că Agraria este a devenit cel mai mare eveniment agricol al Transilvaniei.
În cifre, cea de a 22-a ediție Agraria a însemnat 19.600 de vizitatori și 330 de firme participante care au expus pe 10 hectare tehnică agricolă de ultimă oră și zootehnie la superlativ.
În cadrul evenimentului, peste 800 de fermieri au testat și condus tractoarele puse la dispoziție de către companiile expozante, în Zona Demo „Tractor și Tractorist” și zilnic au avut loc demonstrații cu mașini de erbicidat și prezentări în ring de animale de rasă.
Ediția din acest an a însemnat și 3 zile de forumuri, în care agricultorii au putut dialoga pe diferite teme cu specialiștii și reprezentanții companiilor din domeniu, la fața locului.
Am vizitat tot târgul și am discutat cu o parte a expozanților, printre altele, despre noutățile aduse la Jucu și programele de susținere pentru agricultori.
Pentru marile branduri, Agraria a fost o desfășurare de forțe, expunerea de tehnică agricolă specifică zonei și demonstrațiile de utilaje fiind, din punctul meu de vedere, atracțiile majore ale evenimentului. Standurile care m-au impresionat au fost cele ale Titan Machinery România, NHR Agropartners, Maschio Gaspardo, Agro Concept, revista Ferma și Impar. Vă spun mai jos și de ce, cu mențiunea că acest text nu e unul tehnic, deși am încercat să menționez ce mi s-a părut important pe acest segment.
Tehnica agricolă și zootehnia au fost bine reprezentate la Cluj
Un mare atu al evenimentului, dincolo de organizare și standurile expozanților, a fost vremea care a ținut cu organizatorii. Astfel, fermierii și-au făcut timp să viziteze expoziția, deși cei mai mulți se aflau în plină epocă de semănat. Conform datelor organizatorilor, în primele trei zile am fost în jur de 14.000 de vizitatori, cei mai mulți specializați.
„Partea de zootehnie şi partea de maşini agricole au fost foarte bine reprezentate, poate nu atât de bine finanţări-consultanţă, deşi am întâlnit în expoziţie firme de consultanţă venite să viziteze şi să discute cu expozanţii, deci nu neapărat să aibă un stand, ceea ce este îmbucurător. Pe parte de industrie alimentară nu o prezenţă masivă (…), dar noi sperăm ca la ediţiile următoare să reuşim să aducem acest sector”, mi-a spus Corina Mareș care crede că în sfârșit și în România se creează o cultură a vizitatorului care vine special pentru nevoile sale din fermă și nu ca să piardă timpul după pliante și pixuri.
În organizarea expoziţiei de animale s-au implicat activ Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară din Cluj și cooperativele agricole din zonă. „Am început de anul acesta aşa-numitul nou concept pentru Agraria Farm Genetic-Show, în încercarea de a dezvolta acest sector, pentru că în Transilvania zootehnia este un sector de bază. Intenţionăm în anii următori să ajungem la un alt nivel, la o expoziţie reprezentativă pentru zona Transilvaniei pe parte de zootehnie, cu arbitri internaţionali, deci o expoziţie care să facă cinste zootehniei din Transilvania”, a mai spus Corina Mareș.
Titan Machinery dă 4 ani garanție pentru combinele Case!
În plimbarea mea prin târg, nu am putut să nu mă opresc la standul Titan Machinery România și să discut cu Răzvan Tomescu, directorul marketing, la o cafea, despre utilajele prezentate aici. Astfel, am aflat că, începând cu acest an, compania a introdus pe piaţă tractorul Farmal C55, de 55 de CP, un tractor mic cu aplicabilitate în fermele mici. Este «un tractor mic, dar puternic», datorită motorului în 4 cilindri, care dezvoltă un cuplu destul de mare în categoria sa.
Compania are și o promoţie unică în piaţa utilajelor agricole din România: 4 ani garanţie pentru combinele şi tractoarele Case. „Alte promoţii în derulare în momentul de faţă avem 40% discount la anumite produse Maschio Gaspardo, reducere de 20% la piesele de întreţinere combine, având în vedere că se pregăteşte sezonul de recoltat, mai avem o trusă de scule profesională oferită gratuit la achiziţionarea oricărui tractor sau combină Case”, mi-a spus Răzvan Tomescu.
Am aflat aici că Titan Machinery a deschis recent o filială la Craiova care este deja funcţională și urmează un sediu la Slobozia. Compania deţine 8 filiale, pe lângă cele două amintite, și în Bucureşti, Constanţa, Roman, Timişoara, Cluj, Oradea.
0,99% dobândă pentru combinele de la NHR Agropartners
Un alt stand care mi-a atras atenția a fost al celor de la NHR Agropartners, unde m-am oprit ca să aflu noutățile lor. Cu ce se laudă și cum le merge după preluarea noului brand. Am aflat că foarte bine, că vânzările sunt la nivelul anului trecut și că agricultorii români apreciază Deutz Fahr, ce comercializează o gamă de tractoare de până la 340 CP.
„Aici, având în vedere şi specificul zonei, am venit cu câteva modele începând de la 100 CP, modele care se caută mai mult în zona asta, 100-120 CP, dar şi tractoare mai mari”, mi-a spus Florin Neacşu, director general adjunct NHR Agropartners.
Atenția mea a fost îndreptată asupra vedetei gamei gamei Deutz Fahr, un tractor din seria 7, de 250 CP. Bine, și culoarea a fost de vină: negru strălucitor. Modelul are transmisie variabilă continuu şi instalaţie hidraulică performantă, pompă hidraulică care-şi reglează debitul în funcţie de sarcină, astfel încât să nu se supra încălzească uleiul, garanție de trei ani, fără limită de ore de funcţionare. Am mai aflat că și în seria nouă 9000, tractorul de 340 CP beneficiază de aceeaşi garanţie extinsă.
Am mai aflat că motoarele Deutz sunt foarte eficiente din punctul de vedere al consumului de combustibil și că au sisteme de reducere a poluării.
NHR Agropartners a adus la Jucu și un nou model de combină cu 5 scuturători din gama combinelor mici care a fost premiat la Hanovra.
Compania are pentru agricultorii români o promoţie cu dobândă 0,99% pentru combine, valabilă până în iunie, plus alte promoţii cu un sistem de asigurare care permite extinderea perioadei de garanţie la mai mulţi ani, chiar 6-7 ani, în funcţie de perioada de finanţare.
Programe de finanțare avantajoase și soluții de achiziționare
Pe platforma expozițională de la Jucu, un alt stand care m-a impresionat prim mărime și noutăți a fost cel al companiei Maschio Gaspardo. În portofoliul Maschio Gaspardo s-au aflat plugul Lelio M, un plug lamelar și semănătoarea MTR cu buncăr mare de îngrăşăminte, iar ca noutate pentru partea de pășune au fost prezentate presele Feraboli.
Maschio Gaspardo vine în sprijinul fermierului şi cu diverse variante de finanţare, cu avansuri mici de la 10% şi perioadă de finanţare de până la 4 ani.
Atenția companiei se îndreaptă și către mașinile de erbicidat, anul trecut, la Agri Tehnica, prezentând un produs nou, o maşină de erbicidat cu un rezervor de 6500 de litri.
Un alt stand impunător a fost al celor de la AgroConcept, companie care a preluat de anul trecut brandul New Holland. Compania are o campanie promoţională pentru tractoare cu avans începând de la 0% şi o singură rată anul acesta, din cauza contextului economic existent. Dobânda pentru tractoare este 0,99 fixă la euro. La combine au credit şi leasing de la 0% avans, o singură rată anul acesta, plus că ratele sunt sezonier adaptate culturilor şi sezonului de recoltat.
Mașinile de erbicidat s-au dat în spectacol
La evenimentul în câmp de la Jucu s-a pus accent pe demonstrații, în cadrul cărora fermierii au putut observa cum se comportă mașinile la lucru. Una dintre prezențele și partenerii acestui târg a fost și Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară Cluj-Napoca care a arătat modul în care se comportă maşinile de tratamente fitosanitare la deplasarea pe un teren denivelat și a încercat să atragă atenția asupra pericolului pentru plante și oameni reprezentat de faptul că o mașină care nu e corect reglată.
La Jucu mi-a mai plăcut campania celor de la Impar, distribuitori de anvelope BKT, care au oferit mingi, într-o acțiune de promovare foarte inspirată. Astfel, toți copiii au primit mingi umplând expoziția de însemnele BKT.
Ultimii în acest articol, dar nu cei din urmă, au fost cei de la revista Ferma care pus pozele miniștrilor Agriculturii, pe niște pancarte mari, rugând vizitatorii să lipească buline albe sau negre, în funcție de cum cred ei că reprezentații noștri și-au făcut treaba.
Știu că e o cronică destul de târzie, că toată lumea a spus totul despre Agraria. Dar am simțit nevoia să punctez câteva aspecte, dacă tot am mers până acolo, mai ales că sunt curioasă cum va arăta Agriplanta, dacă un târg de provincie s-a ridicat la un așa nivel înalt.
Delia Ciobanu