2,5 milioane de euro investiți în cea mai modernă seră românească – Sera Biled Timişoara

Titan Machinery, „paradă de putere” la Indagra 2017
18/10/2017
Fermierii români au lansat programul național „Porc Crescut Românește”
31/10/2017

2,5 milioane de euro investiți în cea mai modernă seră românească – Sera Biled Timişoara

Comunicat de presă

La data de 19 octombrie 2017, în localitatea Biled, din judeţul Timiş, a fost inaugurată cea mai importantă investiţie românească într-o seră de legume pe structură de sticlă,  din ultimii 12 ani, Sera Super Biled aparţinând Întreprinderii Individuale Silvia Răileanu.

Investiţia a fost realizată cu sprijinul Agenţiei pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR) şi al Centrului Regional pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale CRFIR 5 Vest. Proiectul a fost depus în anul 2014 pe măsura 121 (actuala Măsură 4.1) și în prezent se află în etapa de finalizare, până la finele anului fiind de așteptat să se depună și ultima cerere de plată. Consultanța pe proiect a fost realizată de firma Stream Group SRL.

Valoarea totală a proiectului este de 2.416.862 mil euro, cu valoarea eligibilă de 992.460 mii euro și finanțare nerambursabilă în cuantum de 496.230 mii euro.

Sera Super de la Biled este situată la 12 km de Timişoara și are o suprafaţă de 17.000 mp, dintre care 16.200 mp cultivabili, 1.121 mp spații tehnice, 2 magazii și 1 corp pentru depozitare. De asemenea, în cadrul proiectului din Biled a fost prevăzută şi o viitoare răsadniţă, dar şi un spaţiu de sortare şi ambalare, care va găzdui inclusiv o ciupercărie.

Câteva detalii despre structura serei:

  • încălzirea şi eficientizarea consumului de energie se fac prin utilizarea apei geotermale şi a unui boiler.
  • irigaţiile şi eficientizarea consumului de apă se fac prin drenaj care ajunge până la 40%.
  • dezvoltarea mediului de înrădăcinare a plantelor se face în mod corect prin utilizarea celui mai nou substrat natural de pe piaţă, realizat din coajă de nuca de cocos, cu durată de viaţă îndelungată şi grad de oxigenare foarte mare.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *